Állkapocsízületi panaszok

állkapocs izület

Hogyan ismerhetjük fel őket?

Az állkapocsízületet (röviden TMI vagy TMJ) a fülünk előtt találjuk közvetlen a járomív alatt két oldalt, viszont panaszokat az arcunkon, hajas fejbőr területén és nyakon is okozhat.

Melyek ezek a panaszok?

Leggyakoribbak az állkapocsízületi fájdalom maga, főleg rágás során; a fogak szorítása, csikorgatása; ismeretlen eredetű fülcsengés, fülzúgás; állkapocsízületi kattogás; szájnyitási korlátozottság.
Továbbá állhat fejfájás hátterében, különösen, ha ez fejtetőbe, szemöldök területébe sugárzik. Ismeretlen eredetű látásproblémák, fogfájás okozója is lehet.
Gyakorta okozhat félelmet a száj nagyra való nyitásakor, mint például egy fogászati kezelés során.

Hogyan segít ebben a fizioterápia?

Mivel az állkapocsízület helyzete a nyaki gerinc pozíciója által meghatározott, így alapvető a nyak-vállöv alapos vizsgálata és kezelése az állkapocsízület kezelésével párhuzamosan. A lazításban nagy szerepet képvisel a gyógymasszázs, míg a helyes tartás beállításában a gyógytorna kap nagyobb szerepet.

A gyógytorna során egy előzetes alapos állapotfelmérés és kezelési terv felállítását követően passzív lazító technikákkal és aktív mozgáskoordinációs, izomerősítő feladatokkal segítjük elő az állkapocsízület helyes, fájdalommentes működését.

A passzív lazító technikák alkalmazásának az oka, hogy az ízület mozgásterjedelmét javítsuk, a korlátozott mozgásirányokat oldjuk és csillapítsuk a fájdalmat.

Az aktív gyógytorna gyakorlatok célja, hogy az állkapocsízület helyes mozgatását megtanítsuk majd ezt megalapozva ehhez hozzáerősítsük az izmokat, csökkentve a jelentkező panaszokat és fenntartva az új, fájdalommentes állapotunkat.

Mindemellett életmódbeli tanácsokkal és otthoni gyakorlatsorral látjuk el a pácienst a panaszmentes állapot hosszútávú fenntartása érdekében.

Természetesen szükséges lehet egyéb szakterületeken szakorvossal való konzultáció (pl.: fogorvos, szájsebész, fogszabályzó szakorvos, fül-orr-gégész), mivel bizonyos panaszok mögött komolyabb problémák is állhatnak.